loading...

loading...


Фьодор Емеляненко (на руски: Фёдор Влади́мирович Емелья́ненко) е бивш боец в тежка категория по смесени бойни изкуства (MMA), самбист и джудист, настоящ спортен функционер и регионален политик от Русия.

Печели състезания и срещи в различни спортове, многократен шампион по смесени бойни изкуства в тежка категория, четирикратен световен шампион и седмократен шампион на Русия по бойно самбо. Заслужил майстор на спорта по самбо и майстор на спорта от международна класа[1] по джудо.

В периода от 2003 до 2010 г. Емеляненко е международно признаван от големите спортни медии, катоSports Illustrated, USA Today и Sherdog.com, за най-добрия боец по смесени бойни изкуства в тежка категория. Някои анализатори и бойци смятат Емеляненко за най-великия боец на всички времена в смесените бойни изкуства. Той остава непобедим за почти десетилетие, което е прецедент в историята на смесените бойни изкуства.

След кариерата си на професионален боец Емеляненко става съсобственик в компанията M-1 Global – най-големия организатор на боеве в смесените бойни изкуства, а през 2012 г. е избран за президент на Съюза по смесените бойни изкуства в Русия. Присъства като персонаж в компютърна игра на Electronic Arts, депутат е от партията „Единна Русия“ в парламента на Белгородската област и е член на Съвета по развитие на физкултурата и спорта.

Фьодор започва да тренира самбо и джудо още като малък в школата на Василий Иванович Гаврилов и малко по-късно се мести при настоящия му и досега треньор Владимир Михайлович Воронов. Интересен факт е, че в едно интервю за японско списание треньорът на Емеляненко казва, че като малък той не бил от най-силните играчи, нито от най-обещаващите. Това, което го откроявало от другите, била неговата упоритост. В малко по-късен етап от живота си Фьодор прекарва известно време в руската армия (1995-1997). Въпреки че до този момент тренирал здраво и достигнал добро физическо развитие, той спира да се занимава активно с джудо и самбо. Въпреки това през 1997 г. получава официален сертификат по тези два спорта. Няколко месеца по-късно Фьодор печели бронзов медал в руския джудо шампионат. След това настъпва 2000 година, в която той атакува MMA ринга. Причината – защото му трябвали пари.

Фьодор Емеляненко в момента[2] тренира в клуб „Червените дяволи“. Първоначално се е състезавал като член на руския национален отбор, но след като бива измамен от мениджъра си, Владимир Евгениевич Погодин, той и по-малкият му брат, Александър Емеляненко, решават да се преместят в настоящия му клуб и негов мениджър от тогава досега е Вадим Финкелщайн. Като малък Фьодор е тренирал два доста приличащи си стила – самбо и джудо, които се фокусират най-вече върху събаряне на противника. Дори след започване на ММА кариерата си, Емеляненко успява да се състезава успешно като състезател по самбо и става шампион по тази дисциплина в Русия през 2002 г., световен шампион по бойно самбо в тежката категория през 2002 г. и 2005 г. Благодарение на дългогодишните му тренировки по самбо и джудо, той бил доста обигран в играта на земя в началото на ММА кариерата си, затова започва да тренира страйкинг (удари) при треньора Александър Василевич Мичков. Фьодор често тренира по три пъти на ден, като отделя особено внимание на силовата си тренировка, но избягва упражнения с тежести. Вместо тях той набляга на упражненията за сила, като използва собствената си тежест – набирания, лицеви опори и коремни преси. Фьодор тича между 11 и 14 километра на ден. Тренировките му се фокусират върху граплинг (борба) техники, кик-бокс и бокс – общо взето нещата нужни за победа на ринга. Най-често провежда тренировките си в Кисловодск, Русия, заради голямата надморска височина на този град. През 2005 г. Фьодор започва да набляга повече на тренировките си по кик-бокс, заради предстоящия му мач срещу Мирко „Кро-коп“ Филипович. Той започва усилени тренировки с Ернесто Хоост (единственият с четири титли в K-1) и треньора по муай-тай Руслан Нагнибида.

Фьодор Емеляненко е един от най-добрите състезатели в историята на ММА. Той има невероятни умения както прав, така и на земята. Сърцатата му игра и постоянното му раздаване и съсредоточаване върху двубоя са спомагали за преодоляване и измъкване от опасни ситуации, в които други състезатели биха се предали мигновено. Страйкинг уменията му се подобряват непрестанно. Фьодор държи рекорд до момента с над 30 победи и само 1 загуба. Тази единствена загуба е от Tsuyoshi Kosaka, който използва непозволен удар (лакът; в шампионата Rings, където е била въпросната среща, лактите са забранени) и причинява голяма аркада. По-късно на 23 юни 2002 г. Фьодор прави дебюта си в Pride срещу Semmy Schilt, като печели мача със съдийско решение. В едно от интервютата си той казва, че Semmy Schilt е най-трудният противник, срещу когото се е бил. В този мач той демонстрира уменията си изправен и на земя. Малко по-късно излиза на ринга срещу смятания от всички дотогава непобедим Antônio Rodrigo Nogueira. Следва победа на Фьодор. От тогава насам той побеждава бойци като Kazuyuki Fujita (submission), Gary Goodridge (TKO), Mark Coleman (submission), Kevin Randleman (submission), Antonio Rodrigo Nogueira (съдийско решение), Tsuyoshi Kosaka (TKO, отмъщава си за загубата), Mirko „Cro Cop“ Filipovic (съдийско решение), Mark Hunt (submission), Matt Lindland (submission), Hong-Man Choi (submission) и Tim Sylvia (submission). След победата си над Мирко Филипович през 28 август 2005 година се налага като безспорен лидер и шампион в света на ММА (свободни боеве).

*