Красотата на Рупите от птичи поглед, вижте това свято място!


Към следващия
Харесай видеото!


164 прегледа
Bigger
9
Публикувано 12 Jul 2020 / в Яки

Панорамна гледка от 250 м. височина на река Струма, планината "Кожух", на лековитите минерални извори и на Комплексът на Ванга в местността Рупите, който се състои от храм "Света Петка Българска", манастирска част, къщичката на Пророчицата и всичко това, обградено от прекрасен парк, с много цветя, дръвчета и зони за отдих. Тази местност е зареждала Ванга с енергия. Изграждането на храма започва след едно съновидение на пророчицата, при което ѝ се явила самата Света Петка: „Веднъж ми се присъни Света Петка и ми каза: „Искам да дойдеш да живееш в Рупите…“ и ми заръча: „Построй тук същата църква като предишната и я наречи „Света Петка.“
През 1991 г. Ванга решава да вложи събраните през годините средства в построяването на храм: ”Искам на Рупите да вдигна една бяла черква, която да е дом за всички вярващи, място, където хората да се молят и пречистват. Искам с парите, които са ми оставяли хората от всякакви религии и националности да построим храм Божий за човешкото спасение.” Храмът "Света Петка Българска" е завършен през 1994 г. Стенописната украса на храма е в модернистичен стил. Образите са взети от живота, от ежедневието на Ванга. Те са такива, каквито сама Пророчицата е настоявала да бъдат - хора болни, угрижени, страдащи, отчаяни. Божии чеда, търсещи път и спасение. Иконите на иконостаса са изписани в същия стил като стенописите.
Манастирският комплекс, разположен в полукръг около храма, включва 12 стаи с 30 легла, ритуална зала за кръщения и изложбена зала, в която са подредени снимки и вещи на Пророчицата. Стаите за отдих са семпли и без екстри. Целта е тук хората да отсядат заради тишината, лечебните горещи извори и себевглъбението – това, на което е държала и Ванга.
Мемориалният кръст е вграден в самата планина Кожух. Той е с размери 40 на 30 метра. Направен е от мраморни плочи, поставени в скалата така, че посетителите да могат да се изкачват по него. Идеята на скулптора е изкачвайки многото стъпала, човек символично да повтори пътя на Христос към Голгота.
Едно от последните художествени попълнения на комплекса е паметникът на Ванга. Той е с височина 1.80 м, а Ванга е изобразена седнала на пейката до масата, където е приемала нуждаещите се от нейната помощ хора. Скулптурата е изработена от месинг и покрита със сребро. Тя посреща всички посетители на Рупите вляво от мостчето, което води към храма „Света Петка Българска“.

Покажи още
0 Коментари sort Сортирай по

Към следващия